Κύθηρα
17 Απρ 2018

 

Είναι το νησί της Ουράνιας Αφροδίτης, όπου η θεά λατρεύτηκε ως θεά του αγνού έρωτα. Πρωτοκατοικήθηκε στα προϊστορικά χρόνια και αργότερα ανέπτυξε σχέσεις με τη Μινωϊκή Κρήτη. Η επίμαχη γεωγραφική του θέση έγινε αιτία να παίξει σπουδαίο ρόλο όλες τις εποχές. Υπήρξε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης, ακολουθεί την τύχη των Επτανήσων (Ρωμαίοι-Βυζαντινοί) και περνά στους Βενετούς. Η ακμή του σταματά από τις πειρατικές καταστροφές (Μπαρμπαρόσα). Το 18ο αιώνα γνωρίζει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη (εμπορικοί σταθμοί-προξενεία). Μετά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1815-1863) ενώνεται με την Ελλάδα.

Εκεί που σμίγουν τρία πέλαγα το Αιγαίο, το Μυρτώο και το Ιόνιο, αντίκρυ από την νοτιότερη άκρη της Πελοποννήσου, τον Κάβο Μαλιά, βρίσκονται τα Κύθηρα, ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, ένα πραγματικό μνημείο φύσης και πολιτισμού. Εδώ σμίγει η λατρεία της Ουράνιας Αφροδίτης με τη λατρεία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Ο πλούτος του φυσικού τοπίου (βουνά-ρεματιές-σπήλαια-φαράγγια), η πολιτιστική κληρονομιά (Βενετσάνικα κάστρα- παραδοσιακοί οικισμοί-ξωκλήσια), η φιλοξενία κατοίκων κάνουν τα Κύθηρα τόπο μαγικό και τουριστικό προορισμό ρομαντισμού και έμπνευσης.

To νησί είναι γνωστό και ως Τσιρίγο.

Πρωτεύουσα

Tα γραφικά Κύθηρα ή Χώρα με το Μεσαιωνικό κάστρο να κυριαρχεί στην κορυφή του λόφου. Μέσα στο κάστρο οι εκκλησίες της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας της Παναγάς της Ορφανής και του Παντοκράτορα και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κάτω από το κάστρο ο οικισμός της χώρας με στοιχεία αιγαιοπελαγιτικης αρχιτεκτονικής. Το Καψάλι είναι το επίνειο της χώρας, με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Στο Γκρεμό, την είσοδο του οικισμού, είναι χτισμένος στο κοίλωμα μικρής σπηλιάς ο Ναός του Αγίου Ιωάννη, όπου άρχισε ο Ιωάννης ο Θεολόγος να γράφει την αποκάλυψη πριν μεταβεί στην Πάτμο.

Άλλοι οικισμοί

Το Λιβάδι, 4χλμ.Β, παραδοσιακός οικισμός με αρχοντικά από την εποχή της Αγγλοκρατίας.  Εδώ βρίσκονται η Πέτρινη Γέφυρα του Κατουνιού, το Μοναστήρι της Αγίας Ελέσας, οι εκκλησίες του Αγίου Ανδρέα και της Ανάληψης.  Σε απόσταση 10χλμ. δυτικά, μετά από μια θαυμάσια διαδρομή, φτάνεις στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, κοντά στις δυτικές ακτές. Ο Μυλοπόταμος, παραδοσιακό χωριό,μέσα σε πλούσια βλάστηση και πολλά νερά (15χλμ από τη χώρα). Εδώ βρίσκονται το μοναστήρι της Παναγίας της Ορφανής, το Βενετσιάνικο Κάστρο, το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και ο καταρράκτης στην τοποθεσία Φόνισσα. Ο Ποταμός, μεσόγειο κεφαλοχώρι, εμπορικό κέντρο του νησιού (19χλμ.από τη Χώρα). Εδώ βρίσκονται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου, προστάτη του νησιού και ο Άγιος Δημήτριος ή Παλαιοχώρα (9χλμ.από Ποταμό), που καταστράφηκε στα 1537 από τον Μπαρμπαρόσα και δεν ξανακατοικήθηκε ποτέ…  Η Αγία Πελαγία, παραδοσιακό, τουριστικό χωριό και επίνειο του Ποταμού στα ΒΔ του νησιού.  Η Πλατειά Άμμος, παραθεριστικός οικισμός στο βόρειο άκρο του νησιού. Οικισμοί της ενδοχώρας με αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής είναι: Τα Αρωνιάδικα, τα Αλοϊζιάνικα, τα Φριλιγκάνικα, οι Πιτσινάδες, οι Καρβουνάδες, τα Φράτσια, ο Καραβάς, ο Κάλαμος κά. Το Διακόφτι (3χλμ. ΒΑ της Χώρας), είναι το νέο λιμάνι του νησιού με το νησάκι του τα Μακρυκύθηρα. Ο Αβλέμονας νοτιότερα (26χλμ. από τη χώρα), με το γραφικό του όρμο και το μικρό Βενετσιάνικο Φρούριο. Πιο δυτικά η Παλαιόπολη με την απέραντη παραλία της. Σε απόσταση 8χλμ. βρίσκεται το μεσόγειο χωριό Μητάτα με το Φαράγγι του Τσάκωνα και το μοναστήρι της Αγίας Μόνης (12χλμ.ΒΔ).

Παραλίες

Ασφαλτοστρωμένοι και βατοί χωματόδρομοι οδηγούν στις παραλίες του νησιού που βρίσκονται σε όλο το μήκος της ακτογραμμής.

Νότια πλευρά : Καψάλι, Χαλκός, Βρουλέα, Φελωτή, Μελιδόνι.
Ανατολικά : Φυρή Άμμος, Κομπονάδα, Καλαδί, Παλ(α)ιόπολη, Αβλέμονας, Διακόφτι Βόρεια Κακή Λαγκάδα, Αγία Πελαγία, Λορέντζου, Καλαμίτσι, Φούρνοι, κλπ.
Δυτικά : Λυκόδημου, Αγίου Ελευθερίου, Λιμιώνας, Λιμνάρια.

Τα Κύθηρα δεν απευθύνονται μόνο στους λάτρεις της θάλασσας. Πλήθος ευκαιριών περιμένουν όσους αγαπούν την πεζοπορία ή την ποδηλασία. Υπέροχες διαδρομές θα τους οδηγήσουν σε πηγές, ρεματιές με νερόμυλους και πυκνή βλάστηση, χαράδρες, σπήλαια, μονές, παραδοσιακά χωριά & οικισμούς. Η επαρκής τουριστική υποδομή, σε συνδυασμό με την αίσθηση της οικογενειακής φιλοξενίας, εξασφαλίζουν στον επισκέπτη άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Εκδηλώσεις

Η Γιορτή του Κρασιού στα Μητάτα τον Αύγουστο.

Τα πανηγύρια Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας (15 Αυγ.και 24 Σεπτ.), Αγίας Μόνης (6 Αυγ.), Αγίας Ελέσσας (1 Αυγ.).

Η γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση με τοπικά προϊόντα και γλέντι στα Φράτσια τον Αύγουστο.

Οι Φωτογραφικές συναντήσεις του φθινοπώρου κ.ά.

Από τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν το μέλι,το κρασί, τα τυροκομικά και από τις τοπικές νοστιμιές το αγριοκάτσικο, το μοσχάρι κοκκινιστό, η «πίτα του φτωχού», τα ξεροτήγανα,τα αμυγδαλωτά και τα γλυκά του κουταλιού.